Referat nævnsmøde fredag den 14.9 2007 kl. 11.15-15.00 

Lokale 14.2.8 Njalsgade 80, Københavns Universitet (gamle KUA) 

 

Tilstede: Kim Schrøder, Helle Aggerholm, Bjarke Liboriussen, Klaus Bruhn Jensen og Poul Erik Nielsen

  1. Meddelelser

·        FMKJ har deltaget i en ansøgning til Nordforsk om et nordisk netværk af forskerskoler sammen med forskerskoler i Norden og Baltikum. Der er kommet afslag på ansøgningen. FMKJ planlægger at indgå i en ny ansøgning næste år.

·        FMKJs nye hjemmeside blev lanceret lige inden sommerferien. Der er fortsat en del sider, der er under opbygning. Der er ligeledes mange ph.d.-studerende, der ikke har opdateret deres sider

·        Der er kommet forespørgsel fra 4+4 ph.d.’ere fra Aarhus Universitet om optagelse i FMKJ. Nævnet støttede en foreløbig optagelse indtil 4+4 ph.d.’ernes status i forhold til nationale forskerskoler er afklaret på dekanniveau.

·        Der er blevet indskrevet en del nye stipendiater  i FMKJ, så det samlede antal per 14.9. 2007 er 48

·        Der er på Københavns Universitet indført en ordning om vejledningsakkreditering i forbindelse med specialevejledning. Aarhus Universitet arbejder ligeledes med en opkvalificering af specialevejledning. Det er forventeligt, at der vil komme tiltag på ph.d.-området, men foreløbig forholder FMKJ sig afventende.

·        På Københavns Universitet har afdeling for Film- og Medievidenskab indført en ordning, hvor alle ph.d.-stipendiater tilbydes et ’prøveforsvar’ med deltagelse af en ekstern og en lokal opponent et halvt år før udløb af stipendiet.

  1. Evaluering af ansøgningsrunde til FKK

Der har i år kun været ni ph.d.-ansøgninger til FKK gennem FMKJ, hvilket er en bemærkelsesværdig nedgang fra 23 sidste år og 30 året før. Der var stor bredde i ansøgningerne, men ganske få inden for nye medier. Nævnet udvalgte fire projektbeskrivelser til fremsendelse på betingelse af forbedrede ansøgninger. Tre af ansøgningerne blev forbedret og fremsendt til FKK.

Nævnet diskuterede kort mulige årsager til det bratte fald i ansøgere. Eftersom ansøgningsproceduren har været den samme som de seneste år, så formodes de primære årsager at være eksterne såsom bedre jobmuligheder for kandidater og generelt mindre attraktivt at blive ph.d.-studerende.

Der hersker i øjeblikket på de forskellige universiteter en del usikkerhed om de formelle kvalifikationer vedrørende ansøgere med internationale eksaminer. I en tid med øget fokus på internationalise­ring er det vigtigt, at næste års opslag tager højde for dette problem.

  1. Efterårets kursusudbud

Universitetspædagogisk kursus aflyst for anden gang på grund af begrænset deltagerantal. Der er tilsvarende kursustilbud på de enkelte universiteter, og konkret har alle tilmeldte fået tilbud om at komme på et universitetspædagogisk kursus på Aarhus Universitet.

Følgende kurser er planlagt i efteråret (for nærmere detaljer se hjemmesiden):

·        Det Analytiske Spring: Vidensproduktion i Kommunikations­forskning 23. - 26. September, Roskilde Universitet,

·        Master Class med professor James Lull Culture-on-Demand 31. oktober, Aalborg Universitet

·        Genre, New Media, and Cultural Identity: Between Global and Local 7. - 8. november, Aarhus Universitet

·        Food, Media and Gender Konference med tilknyttet ph.d.-kursus 22. - 24. november, Århus Universitet

·        Global Media and Local Perception: Calibrating Mediated Discourses and (Direct) Action 28. - 30. januar Aalborg Universitet

  1. Kursusudbud og øvrige aktiviteter i 2008

Følgende kurser er under planlægning:

·        The evolution of media: from face-to-face communation to web 2.0 6. og 7. marts, 2008 Københavns Universitet (tovholder Mogens Olesen, KU og Niels Ole Finnemann, AU).

·        The janus-faced Plethora of Corporate Communications Maj-jni 2008 (tovholder Roy Langer, RUC og Lars Thøger Christensen, SDU)

·        Indholds- og diskursanalyse forår 2008 (tovholder Kim Schrøder RUC)

·        Computermediering (tovholder Bjarke Liboriussen)

·        Visuel kommunikation (tovholder Søren Kjørup)

·        Kurser ifm. med FMKJ  gæsteprofessorer:

·        Professor Anne Dunn efterår 2008

·        Professor Brian McNair april 2008

·        Professor James Paul Gee 2008

  • Desuden arbejdes der på at arrangere kurser inden for organisationskommunikation, videnskabsteori og det mediesystemiske felt.
  1. Evaluering af kurser

Der er ikke afviklet kurser siden sidste nævnsmøde.

Evalueringsprocedurer blev kort diskuteret, og der skal udarbejdes evalueringsskemaer, som skal bruges på alle FMKJ-kurer

  1. evt.

Næste møde er tirsdag den 27. november kl. 14.-17 i Århus med efterfølgende spisning.