Nævnsmøde fredag den 30.3.07 kl. 10.15-13.00

Sted: CBS

Til stede: Helle Aggerholm, Bjarke Liboriussen, Andreas Gregersen, Anne Vestergaard, Kim Schrøder, Stig Hjarvard, Tove Arendt Rasmussen og Poul Erik Nielsen

Referent: Poul Erik Nielsen

Dagsorden

  1. Meddelelser
  2. Forslag til ny universitetslov
  3. Kursusudbud i efteråret 2007 og 2008
  4. Udkast til relancering af hjemmeside
  5. Gæsteprofessorer
  6. Ansøgningsprocedure ifm. FKK-stipendier
  7. Øvrige aktiviteter
  8. Levevilkår for ph.d.-studerende
  9. evt.

 

Referat

  1. Meddelelser

FMKJ har fået en henvendelse fra afdeling for Retorik ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU, om optagelse i FMKJ. Nævnet støtter en optagelse og går videre med sagen.

FMKJ har i samarbejde med to nationale forskerskoler i Finland og forskningsprogrammer i Norge, Sverige og Estland ansøgt om midler til etableringen af et nordisk netværk af forskerskoler.

Den 29.3 afholdt FMKJ et intro- og netværksseminar. Det primære formål var at introducere nye ph.d.-studerende til forskerskolens aktiviteter samt skabe rum for netværksdannelser mellem stipendiaterne. Der deltog 9 ph.d.-studerende.

  1. Forslag til ny universitetslov

Forslaget til ny universitetslov indeholder en del ændringer ift. ph.d.-uddannelsen. Ifølge forslaget skal Ph.d.-uddannelse fremover foregå ved ph.d.-skoler ved de enkelte institutioner, men der opereres i forslaget stadig med forskerskoler, som vi kender i dag. Det er fortsat uklart, hvorledes den endelige lov bliver på området, og hvordan de enkelte universiteter vil agere på området. Nævnet vil på næste møde tage punktet op igen til yderligere drøftelse.

  1. Kursusudbud i efteråret 2007 og 2008

Kursusudbuddet i foråret har været begrænset, fordi det ikke har været muligt at udbyde et par af de planlagte kurser i foråret 2007. Kursusudbuddet i efteråret udvides derfor markant.

·                     Foråret 2007:

·                     Masterclass Graham Murdock Broadcasting, Commerce and the Commons17. april

·                    Akademiske afhandlinger – veje til god formidling Roskilde den 23 og 24.april

·                     Kursus den 15-16. august forud for nordisk medieforsker konference i Helsingfors. Det nordiske netværk subsidiært FMKJ betaler for rejse og ophold til ph.d.-kurset. Tema endnu ikke fastsat.

·                     Efterår 2007

·                     Det analytiske spring: Vidensproduktion i kommunikationsforskning 23.-26. september (se opslag på hjemmesiden)

Følgende kurser er under udarbejdelse til efteråret 2007 (enkelte flyttes evt. Til forår 2008):

·                     Indholds- og diskursanalyse (tovholder Kim Schrøder)

·                     Forholdet mellem teori og praksis (praksis Tove Arendt Rasmussen)

·                     Analyse af visuel kommunikation (tovholder Søren Kjørup/Anne Vestergaard)

·                     I tilknytning til konferencen Mad, medier og køn arrangeres et ph.d.-kursus i samarbejde med andre forskerskoler. November 2007 i Århus (tovholder Karen Klitgaard Poulsen, AU)

·                     Globalisering og medier (tovholder Per Jauert AU)

·                     Pædagogisk grundkursus (tovholder Poul Erik Nielsen)

·                     Det tidligere annoncerede kursus In Search of Theory: From Public Relations to Corporate Communication forsøges gennemført i ny sammenhæng (tovholder Anne Vestergaard og Helle Aggerholm)

·                     Projekt- og paperpræsentation (tovholder Poul Erik Nielsen)

·                     Et kursus om computermediet (tovholder Andreas Gregersen/Bjarke Liboriussen)

·                     Master Class med James Lull (tovholder Tove Arendt Rasmussen)

·                     Det videnskabsteoretiske kompleks (tovholder Finn Frandsen)

·                     Kurser i 2008

·                     Mediesystemisk – Hallin og Mancini (tovholder Anker brink Lund)

·                     Kurser i relation til gæsteprofessorerne Anne Dunn og Brian McNair

·                     Feltarbejde og metode (tovholder Poul Erik Nielsen)

·                     Analyser af TV (tovholder Kirsten Frandsen/Anne Jerslev)

  1. Udkast til relancering af hjemmeside

Poul Erik Nielsen redegjorde for ideerne bag relanceringen af hjemmesiden. Det forventes, at arbejdet med at lancere en ny hjemmeside kan gøres færdig ultimo april eller primo maj. Der arbejdes med følgende nye features på hjemmesiden:

·                     Alle nye ph.d.-stipendiater skal fremover på skift præsentere deres projekter på hjemmesidens forside. På samme måde vil alle ph.d.-forsvar blive præsenteret.

·                     Ph.d.-stipendiaterne skal fremover selv opdatere deres præsentation på hjemmesiden og ajourføre stamdata.

·                     Det vil fremover være muligt at lægge papers, der er præsenteret på FMKJ-kurser i et arkiv. Forfatteren kan selv afgøre graden af adgang  til disse papers spændende fra åben for alle, åben for FMKJ-stipendiater og FMKJ-vejledere til en ordning hvor papers rekvireres fra forfatteren.

·                     Der vil blive iværksat en mere systematisk kursus- og arrangementsovervågning.

·                     Der vil blive udformet guidelines for kursusforslag, kursusevaluering m.v.

·                     Der oprettes debatfora i relation til afviklede kurser.

·                     En del af hjemmesiden vil blive rettet mod kommende ph.d.-studerende – hvordan søger man om stipendium gennem FMKJ og gennem institutionerne?

  1. Gæsteprofessorer

Der er kommet afbud fra Professor Frank Biocca, og det har i det hele taget vist sig vanskeligere end forventet at tiltrække gæsteprofessorer. Derfor vil det fremover være muligt fortløbende at søge nævnet om gæsteprofessormåneder, og det vil ligeledes være muligt at søge om ophold af to ugers varighed. Desuden opfordres medlemsinstitutionerne til at tænke kreativt i udnyttelsen af gæsteprofessormånederne, ligesom det understreges, at det også er muligt at søge til yngre forskere.

  1. Ansøgningsprocedure ifm. FKK-stipendier

Ansøgning af FKK ph.d.-stipendier gennem FMKJ kommer til at følge samme procedure som sidste år. Ansøgningsfristen er torsdag den 28. juni kl. 12.00. Alle ansøgninger vil blive sendt til bedømmelse af to seniorforskere. Bedømmelserne skal foreligge tirsdag den 7. august kl. 12.00. Vip-repræsentanterne i nævnet foretager præselektion fredag den 10. august.

  1. Øvrige aktiviteter

Det vil fremover være muligt for FMKJ-stipendiater at søge om individuel støtte på op til 5.000 kroner til eksempelvis vejledning/konsulentbistand hos eksperter. Der kræves en motiveret ansøgning, og det er en forudsætning, at vejlederen støtter ansøgningen.

FMKJ-stipendiater kan fremover få støtte til rejseudgifter i relation til deltagelse i ph.d.-forsvar i FMKJ regi.

FMKJ vil undersøge, hvad det vil koste at tilbyde FMKJ-stipendiater optagelse i SMID. Medlemskab af SMID indebærer blandt andet gratis abonnement på Mediekultur, billigt abonnement på Nordicom udgivelser, rabat til SMID-årsmøde og den nordiske medieforskerkonference.

  1. Levevilkår for ph.d.-studerende

Der har længe været væsentlig forskel i ph.d.-stipendiaternes ’levevilkår’ på de tilknyttede FMKJ-institutioner både hvad angår undervisningsbyrde og andet institutarbejde samt annuum. Der er i øjeblikket en tendens til, at kravene til undervisningsbyrden mange steder øges. FMKJ vil fortløbende følge udviklingen, så stipendiaterne ikke pålægges arbejdsforpligtelser ud over de gældende 840 timer. Desuden skal ovennævnte pædagogiske kursus ses som en hjælp til at afvikle undervisningen inden for et rimeligt tidsforbrug.

  1. Næste nævnsmøde afholdes fredag den 8. Juni kl. 10.15-15.00